Du gamla, du fria, du framtida Sverige

2023 är Sverige ordförande i EU. Vilken roll har Sverige internationellt i utrikes- och säkerhetspolitiken? Vad innebär Nato för Sverige och Sverige för OECD? Här samlar vi tips på poddar, seminarier och annat med fokus på Sveriges säkerhetspolitik idag.

Ökat tryck på EU att visa handlingskraft i utrikespolitiken

Det är fyra år sedan Mikael Lindvall lämnade posten som Sveriges ambassadör i Somalia för att bli regeringens företrädare i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, KUSP. Det är här som EU:s gemensamma utrikespolitik förhandlas och förbereds inför beslut mellan framför allt EU:s utrikes- och försvarsministrar.

– Uppdraget var en stor utmaning för mig. Min främsta EU-erfarenhet var från arbete i fält medan KUSP-ambassadörer från många andra medlemsländer ofta hade mer långvarig EU- och Brysselkompetens, berättar Mikael Lindvall.

Efter några år på posten konstaterar han ändå att han haft stor nytta av sina tidigare bilaterala uppdrag inom biståndsområdet och när det gäller civila och militära insatser, migrationsfrågor och FN.

– Jag hade med mig erfarenheter från länder som vi i KUSP väldigt ofta har anledning att diskutera och då inte minst utvecklingen i flera afrikanska länder. Det har visat sig vara en tydlig tillgång i mitt arbete.

Läs mer här.

 

Föregående inlägg
Strömavbrottet
Nästa inlägg
I rikets hemliga tjänst