1685 – Kaffe kommer till Sverige
Få företeelser i det svenska samhället är lika väletablerade och spridda i folklagren som kaffedrickande och fikapauser. Faktum är att många undersökningar visar att svenskarna dricker näst mest kaffe i hela världen. Men hur blev egentligen Sverige ett sådant kaffemecka?
Historien om kaffe har sitt ursprung i de afrikanska högländerna där man vet att det har vuxit i över 4000 år. Det dröjde dock till 500-talet då växtens uppiggande egenskaper upptäcktes i Etiopien och människor började tugga på dess röda bär. Nyheten om den energibärande växten spred sig snabbt och de första kaffeodlingarna anlades i Jemen, kring staden Mocka. Därifrån spreds kaffet till Turkiet, där man var först med att rosta kaffet för att få fram dess utmärkande arom. Bönorna rostades, krossades och kokades i vatten, och den nya drycken blev snabbt populär på fler ställen.
Under 1600-talet började kaffet skeppas till Europa och den blev snabbt en populär handelsvara. År 1685 kom bönorna till Sverige då det började importeras i mindre mängder, långt ifrån de dryga åtta kilon som importeras per person idag. Kaffet fick dock sitt genomslag i Sverige först efter att Karl XII återvänt hem efter exilen i Turkiet 1715. Enligt vissa uppgifter kunde han konsumera inte mindre än tre och ett halvt kilo kaffe om dagen under sin vistelse i Osmanska riket.
Kaffet såldes på apotek och var under en mycket lång tid en mycket exklusiv vara som enbart en privilegierad elit hade råd att konsumera. År 1740 kostade ett skålpund, det vill säga ca 0,4 kilo kaffe, femtio daler kopparmynt vilket motsvarade en årslön för en bonddräng.
Alla var dock inte lika förtjusta i den stora kaffeimporten. Riksdagen oroade sig över att för mycket svenska pengar skulle hamna i utlandet, vilket ledde till att kaffedrickandet förbjöds under flera perioder mellan åren 1756-1823. Vid 1794 års förbud hölls till och med så kallade kaffebegravningar där societetsfolk firade kaffets ”bortgång”.
Läs mer om kaffets historia, om när det kom till Sverige samt blev en nationaldryck.
Bildkälla.