Du gamla, du fria, du framtida Sverige

Sverige har sedan den 6 juni 1523 varit självständigt. Det har samtidigt inte alltid varit en tid av fred och frihet.

 

Hur undkom vi ockupation? Vilka händelser, beslut och individer har påverkat?

 

Läs mer om historiska händelser som påverkat Sverige i vår historiska tidslinjal.

1668 – Sveriges riksbank grundas

Sveriges riksbank är världens äldsta centralbank och är idag ca 350 år gammal. Banken grundades år 1668 och hette på den tiden Riksens Ständers Bank. Men för att verkligen förstå hur det gick till när riksbanken grundades behöver vi backa några år till. Sveriges riksbank har nämligen sin grund i Stockholms Bancos fall – Sveriges allra första bank som grundades av Johan Palmstruch år 1656.

Stockholms Banco blev en stor succé i samband med att man började ge ut de allra första sedlarna i Europa. De kallades kreditivsedlar och bidrog till att människor slapp bära runt på dåtidens otympliga och tunga mynt som kunde väga upp till 20 kg. Banken skulle garantera värdet på sedlarna och påtog sig att vid behov ersätta sedlarna med mynt. 

Men under de efterföljande åren skrev banken ut allt fler sedlar, utan att ta hänsyn till förhållandet sedlarna hade till värden som fanns förvarade i banken. Det här ledde till att sedlarna tappade sitt värde och allmänheten började misstänka oråd.

När allt fler begärde att få lösa in sina sedlar mot mynt slutade det hela till sist i en olycklig bankkrasch, och Stockholm Banco avvecklades. Och det var här – i samband med avvecklingen av Stockholm Banco – som adeln drev igenom bildandet av Sveriges riksbank. Kreditivsedlarna förbjöds och den nya banken flyttade in i Gamla stan i Axel Oxenstiernas palats. Från första början har en av Riksbankens uppgifter varit att upprätthålla ett fast penningvärde, vilket var en viktig lärdom från Stockholms Bancos fall.

Läs mer här.

Bildkälla.

Föregående inlägg
1600-talet – Krigshushållningens tid
Nästa inlägg
1685 - Kaffe kommer till Sverige